Η μαγεία των Μαθηματικών συνάντα τη μαγεία της φύσης

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

2018-2019

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Την σχολική χρονιά 2018-2019 υλοποιήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η μαγεία των μαθηματικών συναντά τη μαγεία της φύσης» με την συνεργασία των κ. Χατζηβασιλείου Βασιλεία και κ. Χαλτσότου Μαρία.

Οι στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Να συνειδητοποιήσουν ότι τα Μαθηματικά - πέρα από τις εφαρμογές που έχουν στην καθημερινή μας ζωή και την χρησιμοποίησή τους στη μελέτη του περιβάλλοντος - είναι ένα εργαλείο το οποίο οξύνει την αντίληψη και βοηθάει τον άνθρωπο να οργανώσει τη σκέψη του.
  • Οι μαθητές μαθαίνουν μέσω παραδειγμάτων την έννοια της συμμετρίας (χρήση Geogebra). Πώς αποτυπώνεται η συγκεκριμένη έννοια στη φύση και ποια παραδείγματα την επιβεβαιώνουν;.
  • Οι μαθητές μαθαίνουν τι είναι η χρυσή τομή και συλλέγουν πληροφορίες για την εφαρμογή της στην φύση και στο περιβάλλον.
  • Να γνωρίσουν τι είναι οι σπείρες και πώς εμφανίζονται στα φυτά.
  • Τέλος, επιχείρησαν να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον δικό τους μικρό κήπο με φυτά στην αυλή του σχολείου και να μάθουν την φροντίδα αυτών.

Αξιολόγηση του προγράμματος:

Τα παιδιά αναρωτήθηκαν πώς η φύση χρησιμοποιεί μαθηματικά για να δημιουργήσει όμορφα και καλαίσθητα φυτά, πώς η συμμετρία συμβάλλει στη φύση και πώς μαθηματικές έννοιες παίζουν με τα άνθη και τους βλαστούς.

Οι μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι και συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανελλιπώς, αναζητώντας φυτά που κρύβουν μέσα τους μαθηματικά.

 

 

Free Joomla! template by L.THEME